LocalTea
“Heb jij weleens een theezakje opengemaakt?” “Uhh wat? Nee. Hoezo?” Ik ben op de thee bij LocalTea in het Brabantse Zundert en kijk Johan Jansen en Dionne Oomen vragend aan. “Nou, het is niet voor niets dat je niet door die zakjes heen kunt kijken. Er zit vaak geen echte thee in”, zegt Johan terwijl hij slurpt van zijn kopje vers gezette lokale thee. “Althans, niet van de twee bovenste bladeren en knop van de theeplant, zoals het hoort…”
Thee uit Azië
Van plant tot glas legt thee van origine een lange weg af, voordat het in Nederland terechtkomt. Wij ontdekten thee tijdens de VOC-tijd en namen het destijds mee uit China. Dionne vertelt: “In eerste instantie was dat kwaliteitsthee, totdat China de prijzen opdreef en we zelf theeplantages gingen oprichten in onze koloniën, waar we zo snel, zoveel en zo goedkoop mogelijk thee zijn gaan maken.” In de jaren 30 van de vorige eeuw ontstond CTC-thee ofwel Crush Tear Curl thee. “Daarvoor wordt de gehele plant met bladeren, stengels en takken en al versnipperd, tot moes vermalen en gedroogd tot een soort gruis.” Dit is wat wij nu in Nederland als thee kennen. Vaak zijn er smaak-, geur- en kleurstoffen aan toegevoegd. Soms zitten er zelfs witte suikerbolletjes met thee-aroma in.
De voordelen van LocalTea: Zo klaar als een klontje
Bij LocalTea, de eerste theeplantage van Nederland, leer ik kennis maken met échte, verse thee. In tegenstelling tot wat ik verwacht had, is het er binnen in de kas even koud als buiten. Het kostte Johan acht jaar van zijn leven om een theeplant te ontwikkelen die gedijd in ons koude kikkerlandje. Johan vertelt: “Alle thee komt van dezelfde plant, de Camellia Sinensis. Deze theeplant-variant heb ik ontwikkelt uit theeplanten uit de koudere streken: onderaan de ski-hellingen in Japan, de Sotsji in Rusland en de vriesgebieden in Zuid-Korea. Voor deze theeplant hoeven we dus niet te stoken.” Daarnaast is er een circulair watersysteem en geen transport nodig om de thee naar Nederland te halen. Johan: “Uit onderzoek bleek dat de totale water, energie en CO2 impact tot 96%-99% van LocalTea minder is dan een kopje thee ver weg.”
Van plant tot glas
Bij LocalTea oogsten ze alleen de zogenaamde ‘two leafs and a bud’, ofwel de bovenste twee blaadjes en het knopje. “De verschillende bewerkingen ervan bepalen de soort thee die je maakt en geven de smaaknuances”, legt Dionne uit. “Zo kneuzen we voor zwarte thee de bladeren, waardoor ze oxideren, als een opengesneden appel die bruin wordt. Terwijl we bij groene thee het oxidatieproces juist stoppen door de bladeren te verhitten. Killing the greens heet dat.” Tot slot wordt de thee gekneed en gedroogd. “Door te kneden breek je de cellen in de bladeren. Die geven de oliën vrij en geven de geur, kleur en smaak aan je thee.”
Zelf thee maken van je eigen theeplant
In de thee van LocalTea zit puur groene of zwarte thee. In sommige soorten zitten natuurlijke toevoegingen, zoals korenbloem, frambozenblad en goudsbloem. In een doorzichtig zakje, zodat je kunt zien wat je drinkt. Daarnaast kun je bij LocalTea – hoe leuk – ook je eigen theeplant kopen. “Tegenwoordig hebben we er machines voor, maar vroeger maakten we hier thee met de hand”, vertelt Dionne. “Daarvoor verhit je de theebladeren eerst op hoge temperatuur in een grote wok, en vervolgens kneed je de bladeren met de hand tot grote gehaktballen.” Ze lacht en wijst op haar spierballen. “Omdat wij het hier in grote hoeveelheden deden, voelde ik me toen net Popeye.” Bij het afscheid drukt ze me een plant in de handen. “Zo, nu kun jij het thuis ook doen!”
LocalTea is te koop bij onder andere Plus, Spar en Jumbo. Je kunt de thee of theeplant (plus gebruiksaanwijzing hoe thee hiervan te maken) ook online kopen via www.localtea.com.
*Dit Lekker lokaal column verscheen eerder in Foodies magazine.