Lokaal bier
“Kijk, dit is onze Wall of Farm.” Trots wijst Gulpener bierbrouwer directeur Jan-Paul Rutten op een muur waar vijfentwintig foto’s van boeren hangen. “Onze lokale helden waarmee we samen werken, veertig kilometer rondom de brouwerij. Felix teelt voor ons rogge, voor onze Sterk Rogge Tripel. Johannes en Leopold verbouwen het oergraan emmer, voor onze Oertarwe Blond. En Roger hier, dat is onze hopteler, een dorp verderop in Reijmerstok.”
Meest duurzame brouwhuis van Europa
Dat deze bierbrouwerij middenin het stadje Gulpen geweldig is om te bezoeken in de lente, ligt niet alleen aan het feit dat dit een geweldige pitstop is tijdens een fiets- of motortocht in het Limburgse heuvellandschap, waar je in het BrouwLokaal of de Biergarten tussen de zeven meter hoge hopplanten een lekker lokaal biertje kunt drinken en brood van bierbostel kunt proeven. In 2020 reikte koningin Máxima hier persoonlijk de prijs voor het duurzaamste bedrijf van Nederland uit, en dat is niet voor niets. “We hebben een compleet nieuw brouwhuis laten maken, met de meest moderne technieken”, vertelt Jan-Paul.
Lokale Helden bier
In het nieuwe brouwhuis, aan de ene kant van de Rijksweg in Gulpen, wordt het gemouten graan en water omgezet tot suikerwater in een moderne ketel die verhit wordt met injecties van stoom en heet water. “Door de maischfilter, een nieuwe filtertechniek met platen, kunnen we naast gewone brouwgerst nu ook lokale oergranen filteren”, vertelt de 8e generatie bierbrouwer en fervent craft bier fan. “Daardoor kunnen we nu nog meer bijzondere lokale biersoorten maken én de biodiversiteit in de regio stimuleren. Het anderhalve meter hoge oergraan emmer bijvoorbeeld, dat ziet er prachtig uit hier op het veld.”
Gulpener Vrund
Nadat het gefilterde mengsel is gezuiverd in een volgende ketel, haalt een zogenaamde ecostripper de negatieve smaken uit het brouwsel door het met een grote stoombel in contact te brengen. “Wij zijn de eerste speciaalbier-brouwerij ter wereld die het bier niet meer kookt”, lacht Jan-Paul trots. De directeur wijst op een grote brouwketel, waarin honderden namen - waaronder die van de koningin - staan gegraveerd. “Dat zijn onze Gulpener Vrunden. Als Gulpener Vrund krijg je korting op ons bier en krijg je een uitnodiging voor de oergezellige hoppluk en feest in september.”
Zelf je eigen bier maken
En dit is niet het enige waaraan je in de brouwerij kunt deelnemen. In het oude gedeelte van de brouwerij, aan de andere kant van de Rijksweg - waar het bier vergist en gelagerd wordt - zit ook een microbrouwerij. “Dit is onze speeltuin, hier kunnen we brouwsels maken van 250 liter. Je kunt hier met onze brouwmeester je eigen bier brouwen met een groep van tien personen.” Als ik thuis ben en de fruitig, licht pikante roggesmaak in de Sterk Rogge Tripel en het zijdezachte fruitige bier van emmergraan proef, denk ik twee dingen: hier wil ik lid worden én hiervoor ga ik negen Vrunden optrommelen.
De deuren van het BrouwLokaal, de Biergarten en de Gulpener bierbrouwerij staan altijd open. Het bier van Gulpener, waaronder het Lokale Helden bier, is verkrijgbaar via www.gulpener.nl en bij diverse supermarkten.
*Dit Lekker lokaal column verscheen eerder in Foodies magazine.