Wilderland
Als je in Nederland – vanaf je motor of vanuit de auto – om je heen kijkt, zie je vaak hetzelfde landschap: omgeploegde zwarte akkers of kilometerslange hectares van hetzelfde gewas. Matthijs Westerwoudt (32) en Daan van Diepen (29) van Wilder Land brengen hier verandering in. Zij zaaien bij boeren stroken met diverse kruiden en bloemen in, om de biodiversiteit te stimuleren. Oftewel: ze maken een ‘wilder land’ van Nederland. Van de oogst maken ze onder andere heerlijke lokale pasta en on-kruidenthee.
“Bij ieder kopje on-kruidenthee dat je van Wilderland drinkt, maak je het landschap in Nederland en dus je eigen omgeving een stukje mooier.”
In de wei bij boer Peter
Melkveeboer Peter in Haarzuilens (Utrecht) is een uitzondering op de regel. In tegenstelling tot veel reguliere boeren, gebruikt hij geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest en laat hij de natuur volledig zijn gang gaan. Matthijs: “Hij had al zoveel mooi en bruikbaar onkruid staan, dat we hier niet meer in hoefden te zaaien.” De wei is prachtig: zo op het eerste oog spot ik paardenbloemen, boterbloemen en wilde haver. Ik doe een rondedans, bijna als een koe die de hele winter binnen heeft gestaan en voor het eerst de wei in loopt. “Zó mooi is het hier!” Roep ik uit. “Ja, zowat alles hier kan je eten”, zegt Matthijs, die ter illustratie wat weegbree in zijn mond stopt. “Voor koeien is dit hun medicijnkast”, lacht boer Peter.
De oogst: brandnetel en weegbree
Al gauw spotten de mannen enkele bruikbare clusters brandnetel en flink wat weegbree. Met de ‘Easy cut’, een machine die wat lijkt op een soort grasmaaier met een stofzuigerzak, choppen we de brandnetel en de weegbree, die worden opgevangen in de zak erachter. “Grappig wel”, lacht Matthijs. “Want deze machine wordt in China en Japan ook op theeplantages gebruikt om theebladeren te oogsten.” Met 60 kratjes vol groene, grassige brandnetel en weegbree rijden we naar Amsterdam terug, waar de oogst wordt versneden, gesorteerd en in 24 uur tijd wordt gedroogd.
Lokale groene en zwarte “thee”
In totaal oogsten Matthijs en Daan meer dan 20 verschillende soorten onkruid en bloemen in Nederland. Theesommelier Anne Adams stelde voor hen diverse blends samen, met namen als ‘offline blend’, ‘feeling fris blend’, ‘opkicker blend’ en ‘holy smokey blend’ – een gerookte thee à la lapsang souchong. De ‘off-black’ en off-groen’ blends hebben zelfs smaken van zwarte en groene thee. Matthijs: “Die zijn ontstaan toen we erachter kwamen dat sommige kruiden in Nederland, zoals walnotenblad en wilgenroosje, een zwarte thee achtige smaak hadden. De groene thee variant maken we met hennep, paardenbloem en goudsbloem.”
Thee leuten
Eenmaal thuis vind ik de paardenbloempluis terug tot in mijn ondergoed en in mijn haar zit een verdwaalde boterbloem. Maar oh man, wat was dit een mooie dag. Nu ik dit verhaal zo zit te schrijven, staat er naast mij een geurende kop on-kruidenthee te dampen. In de theepot drijven, naast allerlei soorten kruiden, ook felgele paardenbloemen. Ik neem een slok en waan me met mijn ogen dicht weer even in het prachtige grasland van boer Peter. Of het lekker is? Ik ben er wild van.
De thee en pasta van Wilder Land is online te koop via wilder-land.com.
*Dit Lekker lokaal column verscheen eerder in Foodies magazine.